Utbredelseskart Husbukk

Påvirker klimaendringer skadeomfanget av husbukk?

På 1960-tallet gjennomførte Per Knudsen og Alf Bakke på Landbrukshøyskolen på Ås omfattende undersøkelser av husbukkens utbredelse i Norge. Dette resulterte blant annet i et utbredelseskart som fremdeles benyttes for å beskrive hvor det forekommer husbukk:

Dette kartet er nå blitt over 50 år gammelt og det er en usikkerhet kring hvor nøyaktig dette er og om det har skjedd noen endringer på grunn av klimaendringer, der både høyere temperaturer og endringer i nedbørsmønster kan tenkes å ha en innvirkning. Hvis det har skjedd eller er tegn til at det er på vei til å skje forandringer i husbukkens utviklingsmuligheter, kan dette ha en konsekvens for både gamle og nye bygninger som til nå har ligget utenfor husbukkens utbredelsesområde.

Fordi endringer i skadebildet kan ha en negativ innvirkning på antikvarisk verdifulle bygninger, har Riksantikvaren engasjert Mycoteam til å etablere en oppdatert status på husbukkens utbredelse i Norge. Vi ønsker derfor at ulike aktører som kan tenkes å ha verdifull informasjon, slik som huseiere, forsikringsselskap, takstmenn, håndverkere og skadedyrbekjempelsesfirmaer, rapporterer dette til oss via registreringsskjemaet på www.husbukk.no slik at vi kan etablere en oppdatert informasjon.

Hvis det er noen spørsmål til selve prosjektet, hvordan man skal undersøke eller rapportere funn av husbukk, eller om det er et ønske om videre bistand fra oss, er det bare å ta kontakt via husbukk@mycoteam.no , så finner vi ut av det.

alt

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service.
Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan lese mer om vår bruk av informasjonskapsler eller fortsette å bruke nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.