Heksesot på lysbryter

Heksesot

Mycoteam har lang erfaring i å dokumentere at det faktisk er heksesot som forekommer, samt måle ventilasjonen og gi konkrete råd i hvert skadetilfelle.

Hva er Heksesot?

Heksesot er en sverteskade på interiør, som regel vegger og himling, men også tekstiler og andre flater. Svertingen skyldes ikke forurensning utenfra, men oppstår som følge av kjemiske avgasser fra nyere eller oppussede flater innendørs. I noen tilfeller har vi sett at dette har kommet over natten. Men det er mer vanlig at det tar noen måneder eller år før man legger merke til misfargingene. De kjemiske avgassene kalles SVOC (Semi Volatile Organic Compounds), og gasser fra overflater, som for eksempel en relativ nymalt stuevegg og svever noe rundt før det lander igjen. Ettersom disse avgassene er «klissete» har de gjerne klistret seg fast til sot og støv som også svever rundt i inneluften før de lander igjen.

Er det farlig?

Heksesot er som en synliggjøring av hva som uansett er i inneluften. Da avgasser og andre partikler i inneluften klumper seg sammen og avsettes som misfarginger på flater. Det er ikke mer farlig enn det som allerede er i inneluften.

Hva gjør man?

Mange opplever heksesot som skjemmende og vil forsøke å vaske det vekk. Dette kan være svært vanskelig da misfargingen er fet og klissete. Noen maler bare over, men opplever at det da kommer raskt tilbake. Det er viktig å undersøke boligen i sin helhet og blant annet måle ventilasjonen for å unngå at det oppstår igjen.

Kontakt oss

Navn
E-post
* Telefon

Gateadresse
Postnummer
Poststed
Din melding
Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service.
Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan lese mer om vår bruk av informasjonskapsler eller fortsette å bruke nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.