varmesanering.jpg

Varmesanering av ekte hussopp

Bruk av varme for å sanere skader av ekte hussopp kan være en egnet metode hvis det er ønskelig å bevare angrepne materialer av bygnigsmessige eller antikvariske hensyn.

Den tradisjonelle metoden å utbedre ekte hussopp på er å skifte ut angrepene tremateriale med nødvendig sikkerhetssone, samt behandle murverket med egnede soppdrepende midler. En alternativ metode er å utsette soppen for høy temperatur (50 °C) over en lengre periode (16 timer). Dette vil drepe soppen, men det er viktig å være klar over at det som oftest vil være nødvendig med en del utskiftning eller forsterkning av angrepet tremateriale også ved bruk av varmebehandling på grunn av redusert bæreevne.

For å oppnå ønsket temperatur i midten av murverk og treverk må området som skal behandles isoleres godt, og man benytter store aggregater til å blåse inn varm luft (ca. temperatur 75-90 °C). Avhengig av veggenes tykkelse vil tiden det tar å oppnå tilstrekkelig temperatur i murverket variere fra ca 1,5 dag til en uke. Kontroll av om ønsket temperatur er oppnådd gjøres ved jevnlig avlesning av temepratursensorer som er plassert i de aktuelle konstruksjonene som skal varmes i henhold til et varmeprosjekt som utarbeides i forkant av oppstart av varmesaneringen.

Metoden er lite destruktiv og egner seg godt i de tilfellene hvor man har helt spesielle / verdifulle tak- eller veggutsmykninger, stukkatur o.l. å ta vare på. I tilfeller hvor det er lite svekkelser i trematerialene kan metoden også enkelte ganger anbefales. Ved alle hussoppskader er det viktig at det er utført en grundig bygningsundersøkelse med eksakt kartlegging av skadeomfang og årsak til at skaden har oppstått før man velger saneringsmetode.


Det finnes en godt dokumentert og kvalitetssikret varmebehandlingsmetode utviklet av Teknologisk Institut i Danmark. Denne kompetansen har blitt overført til det norske markedet, i form av et omfattende EU-prosjekt kalt HEATCON som har vært administrert av Teknologisk Institut i Danmark, det danske entreprenørfirmaet P. Winther Jespersen AS, Oslo kommune og Arkitektene Riseng & Kiehl. Prosjektet ble avsluttet 31.12.2000. Det finnes per i dag ingen aktive norske entrepenørfirmaer som er i stand til å utføre varmesanering. Kontakt gjerne Mycoteam for bistand ved varmesanering. Mycoteam har to utdannede varmeteknikere som er nødvendig for prosjektering og kvalitetssikring av metoden.


Muggsoppskadet materialer i forbindelse med hussoppangrep vil vanligvis ikke bli fjernet etter varmebehandling. Som en del av kvalitetssikringen av metoden, og for å vurdere metodens egnethet i forhold til krav til et sunt innemiljø, særlig i vanlige boliger, ønsker Mycoteam å vurdere muggsoppskader og innemiljø etter slike saneringer.
 

Kontakt oss

Navn
E-post
* Telefon

Gateadresse
Postnummer
Poststed
Din melding
Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service.
Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan lese mer om vår bruk av informasjonskapsler eller fortsette å bruke nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.