Hopp til innhold

Laboratorieanalyser inneklima

Mycoteam analyserer prøver som er relevante for vurdering av inneklima. Dette er primært prøver relatert til fuktskader, muggsopp og støvproblematikk.

Påvise og identifisere muggsopp

For å undersøke om et bygningsmateriale har vekst av muggsopp kan det enten tas en prøve av selve materialet, eller det kan tas en avtrekksprøve av materialets overflate med Mycotape Classic. Prøvematerialet bør i utgangspunktet være misfarget eller ha tegn til fuktpåvirkning eller deformering. I enkelte tilfeller kan det forekomme muggsoppvekst uten at det er synlig med det blotte øye. Dette avhenger av mengde vekst og type materiale.

Rapport med analyseresultat, skadevurdering og anbefalte tiltak blir normalt sendt på e-post 1-3 dager etter prøvemottak.

  • Materialprøve
    En god prøve for analyse av muggsopp er en bit av selve materialet som mistenkes å ha vekst av muggsopp. Størrelsen bør være et sted mellom ca. 25 og 100 cm2. Er materialet fuktig må det tørkes før det pakkes og sendes per post. Egnede og ferdig frankerte prøveposer kan om ønskelig bestilles hos Mycoteam.
  • Mycotape Classic
    Dersom flaten som mistenkes å ha vekst av muggsopp er tilgjengelig, er det ikke nødvendig å ta ut noe av selve materialet for å påvise og identifisere muggsoppvekst. Prøve kan da tas med Mycotape Classic. Denne klemmes mot prøveflaten slik av eventuell muggsoppvekst trekkes av flaten og dermed kan analyseres.
  • Etterkontroll
    Både materialprøver og prøver tatt med Mycotape Classic kan benyttes for å gjøre en kontroll av en skadeutbedring. Prøver kan enten tas i randsonen av en kjent muggsoppskade for å være sikker på at omfanget ikke er større enn antatt, eller av materialer som er rengjorte for å se om muggsoppveksten i stor grad er borte.
  • Utviklingstid
    Ut fra et skadet materiale med muggsoppvekst kan vi vurdere hvor lang tid det minimum må ha gått for at materialet skal ha fått den aktuelle tilstanden. En materialprøve er bedre enn en prøve tatt med Mycotape Classic dersom det ønskes en vurdering av utviklingstiden.

Måling av muggsopp i luft eller i støv

Måling av muggsopp i luft eller støv vil gi en indikasjon på om det skjer en unormal spredning av muggsopp fra et skadeområde til inneklimaet. Våre metoder er både egnet for å se på grad av spredning til inneklima fra en kjent skade og for tilfeller der det kun er mistanke om fukt- og muggsoppskader.

Rapport med analyseresultat, vurderinger og anbefalte tiltak blir normalt sendt på e-post 1-2 uker etter prøvemottak.

  • Mycotape DNA
    Prøver tas av støv som har lagt seg på inventar over tid. Metoden måler den totale mengden DNA fra sopp, en del aktinobakterier (Streptomyces), og DNA fra enkelte utvalgte typer muggsopp. Metoden anbefales for bruk i boliger, kontormiljøer, skoler og barnehager. Spesielt i tilfeller der bakgrunnen for prøvetakingen er mugglukt eller «kjellerlukt» er denne metoden anbefalt da slik lukt ofte skyldes aktinobakterier som ikke lar seg påvise ved de to metodene omtalt nedenfor.Vi anbefaler prøvetaking på horisontale flater i ca. pustehøyde, og at det er et sted mellom ca. 4 og 8 uker siden prøveflaten sist var støvfri/rengjort.
  • MicroBio luftprøvetaker
    Soppsporer på et gitt tidspunkt og i en gitt mengde luft (normalt 100 liter) dyrkes opp på to ulike næringsmedier egnet for en del typer muggsopp. Det skal bemerkes at i motsetning til Mycotape DNA er lufprøver tatt med MicroBio øyeblikksmålinger. Hva som er av muggsopp i inneluften vil variere over tid, og man må være bevist på forholdene på prøvetakingstidspunktet når resultatene vurderes. Metoden er spesielt egnet for å vurdere spredning fra et skadeområde til andre områder i et bygg, og i næringslokaler som ikke rengjøres regelmessig og dermed ikke er egnet for prøvetaking med Mycotape DNA.
  • Svevestøv – innhold av muggsoppsporer
    Svevestøv kan samles opp i kassetter av typen AllergencoD eller tilsvarende med dertil hørende luftprøvetaker. Svevestøvet kan analyseres for soppsporer, deriblant muggsoppsporer. Da prøvematerialet ved denne metoden ikke blir dyrket opp eller analysert ved hjelp av DNA-metoder, vil identifiseringen av typer muggsopp i inneluften ofte ikke være like god som ved bruk av MicroBio og Mycotape DNA. Fordelen med metoden er at prøvene kan analyseres raskere, og at antallet soppsporer i luften på et gitt tidspunkt blir mer nøyaktig enn ved bruk av MicroBio.
  • Etterkontroll
    Prøver av svevestøv, prøver av deponert støv tatt med Mycotape DNA og luftprøver tatt med MicroBio kan alle brukes i forbindelse med kontroll etter en muggsoppsanering. Man skal på den annen side være klar over at det i tiden etter en sanering alltid vil være rester av muggsopp i luft og i deponert støv. Rengjøring, gjerne i flere omganger, og at det går litt tid mellom sanering og prøvetaking slik at forholdene har normalisert seg, er en fordel i vurderingen av analyseresultatene.

Kloakkbakterier

Ved å ta prøver på overflater etter en lekkasje kan det konstateres om lekkasjevannet stammer fra avløp/kloakk ved å analysere forekomst av koliforme bakterier, blant annet E. coli. Prøvetaking kan også foretas som etterkontroll av rengjorte overflater i forbindelse med kloakklekkasjer. Prøvene tas med Swab for Compact Dry.

Swab for Compact Dry kan bestilles pr. telefon, e-post eller via vår hjemmeside, og sendes i retur til vår avdeling i Oslo for analyse. Rapport med analyseresultat leveres normalt på e-post i løpet av 3-5 dager etter prøvemottak.

Kontakt

Din samarbeidspartner når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov, eller svare på spørsmål du måtte ha.

Skriv til oss via skjemaet – vi svarer normalt innen 1-2 virkedager.

Kontakt oss