Hopp til innhold

Måling av trinnlyd og etterklang

Mycoteam foretar målinger og vurderinger av trinnlyd, lydreduksjon, etterklang, i tillegg til indikasjonsmålinger av støy i de fleste former for bygninger. Disse målingene sammenliknes med krav stilt i norsk regelverk.

Måling av trinnlyd

Trinnlyd er et mål på strukturoverførte lydbølger, dvs. lyd som forplanter seg via materialene. Dette manifesterer seg gjerne som lavfrekvente trampe- og dunkelyder mellom etasjeskiller. For høy trinnlyd kan skyldes valg av materialer og forhold i konstruksjonen, og/eller manglende lyddemping i overgangene mellom de ulike materialene i en konstruksjon.

Målinger av trinnlyd gjennomføres i henhold til beskrivelser gitt i NS-EN ISO 16283- 2:2015: Feltmåling av lydisolasjon i bygninger og av bygningsdeler, del 1 og 2.

Resultatene sammenliknes med anbefalte verdier gitt i NS 8175:2012, eventuelt med spesialkrav gjeldene for de spesifikke bygningene og konstruksjonene.

Måling av lydreduksjon

Lydreduksjon eller luftlydisolasjon er en konstruksjons evne til å isolere mot luftlydoverføring (trykkbølger i luften) i bygninger. Dette er lyder som kommer fra stemmer, høyttalere, maskinstøy osv. Lydene sprer seg via luftlydlekkasjer gjennom en skilleflate, f.eks. gjennom en delevegg til en nabo.

Målinger av luftlydreduksjon gjennom skillevegger og fasade/yttervegg måles som beskrevet i NS-EN ISO 16283-1 og 3:2015/16: Feltmåling av lydisolasjon i bygninger og av bygningsdeler.

Resultatene fra målinger av lydreduksjon sammenliknes med anbefalte verdier gitt i NS 8175:2012, eventuelt med spesialkrav gjeldene for de spesifikke bygningene og konstruksjonene.

Måling av etterklang

Etterklang er når lyden i et rom ikke forsvinner momentant, men reflekteres av rommets vegger og tak og dermed henger igjen en viss tid. Etterklangstiden er den tiden det tar for lydtrykknivået å avta 60 dB etter at lydkilde er stoppet.

Etterklang måles som beskrevet i NS EN ISO 3382:2 Etterklang i vanlige rom.

NS 8175:2012 Akustiske forhold i bygninger. Lydklassifisering av ulike typer bygninger angir blant annet anbefalte etterklangstider for forskjellige typer rom og bygningstyper. Resultatet av etterklangsmålingene sammenliknes med disse anbefalingene.

Måling av støy fra tekniske installasjoner (strukturstøy)

Støybelastning fra maskiner og fastmonterte installasjoner (strukturstøy) i bygninger måles som beskrevet i NS-EN ISO 16032: Måling av lydtrykknivå fra tekniske installasjoner i bygninger. Resultatene sammenliknes med anbefalte krav gitt i NS 8175:2012.

Lydmåleren Norsonic 140 brukes til gjennomføring av alle lydtrykkmålinger som Mycoteam gjør. I for- og etterkant av målingene kalibreres måleinstrumentene med en Norsonic Sonld Calibrator av type 125.

Kontakt

Din samarbeidspartner når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov, eller svare på spørsmål du måtte ha.

Skriv til oss via skjemaet – vi svarer normalt innen 1-2 virkedager.

Kontakt oss