Hopp til innhold

Asbest Materialprøver

Materialprøve er en bit av et materiale som kan inneholde asbest. Asbestholdige materialer kan bl.a.  være i alt fra utvendig og innvendig bygningsplater, gulvbelegg, lim, isolasjon, fugemasse, puss eller brannplater.

 

Hvorfor ta en prøve

Prøver tas for å finne ut om det er asbest i materialer som enten er ødelagte, rufsete i overflaten eller materialer som skal fjernes eller pusses opp.

Analysemetode ihht. standard

Analyser av materialprøver utføres med polarisasjons lysmikroskop (PLM). Metoden følger den engelske standarden HSG 248 (February 2005, HSE). Prøver kan undersøkes videre ved forbrenning i en ovn før videre undersøkelse med skanningelektronmikroskopi (SEM). Asbestfibere identifiseres med bruk av energidispersivt spektrometer (EDS) i henhold til den internasjonale standarden ISO 22262.

Hvordan ta prøven

Materialprøver tas ved å skjære med kniv eller brekke av en bit av det materialet man mistenker kan inneholde asbest, ca. 3 x 3 cm stor, som så legges i to plastposer med lukkemekanisme og merkes med: Kan inneholde asbest. Bruk gjerne en støvmaske når du tar prøven. Jo mer støvete materialet er, jo bedre maske anbefaler vi. Den tryggeste masken er en hel- eller halvmaske med P3 filter.

Svartid

Svartid på materialprøver er normalt ett til tre døgn etter mottak.

 

Kontakt

Din samarbeidspartner når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov, eller svare på spørsmål du måtte ha.

Skriv til oss via skjemaet – vi svarer normalt innen 1-2 virkedager.

Kontakt oss