Hopp til innhold

Asbest støvprøver

Støvprøver er oppsamling av deponert støv på overflater for å se om det er asbestfiber i støvet. Er du usikker på hva støvet inneholder så kan Mycoteam analysere det for deg.

Hvorfor ta prøve av støvet

Prøver tas for å kartlegge spredning av asbest eller for å påvise om det er asbest i støv som ligger på flater. Det bør være en kjent kilde eller mistanke om asbest i støvet for å ta støvprøver. Å ta prøver for å «bare se om det er asbest i støvet» bør unngås.

Hvordan analyseres støvet

Støvprøver blir først undersøkt med stereolupe og eventuelt polarisasjons lysmikroskop (PLM). Metoden følger den engelske standarden HSG 248 (February 2005, HSE). Støvprøver blir deretter forasket/forbrent før videre undersøkelse med skanningelektronmikroskopi (SEM). Asbestfibere identifiseres med bruk av energidispersivt spektrometer (EDS) i henhold til den internasjonale standarden ISO 22262.

Hvordan ta en støvprøve

Støvprøver tas på Mycoteam sin spesialtape eller blank, gjennomsiktig pakketape (ca. 20 cm lang bit). Støvprøve på tape tas ved å presse tapen gjentatte ganger mot flater med støv, gjerne til tapen er mettet med støv. Legg tapen i dobbel plast og merk: kan inneholde asbest. Støvprøver kan også tas ved å sope sammen støv (minimum 0,5 -1 sukkerbitstor mengde), gjerne med et rent ark/børste, legg støvet i en liten glassbeholder som lukkes igjen og merkes: kan inneholde asbest. Dersom det skal tas støvprøver i henhold til ISO 16000-27 må det tas kontakt med Mycoteam sitt laboratorium for nærmere avtale.

Svartid

Svartid på støvprøver er normalt 2-3 døgn etter mottak.

Kontakt

Din samarbeidspartner når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov, eller svare på spørsmål du måtte ha.

Skriv til oss via skjemaet – vi svarer normalt innen 1-2 virkedager.

Kontakt oss