Hopp til innhold
Fagartikler og nyheter

Asbestguiden- alt du må vite om asbest

Asbest er et fantastisk materiale som kommer fra naturen, med mange supre egenskaper, men det er helsefarlig å puste inn støv fra asbest. Asbest er brukt i utallige bygningsmaterialer produsert før 1985. Alle profesjonelle i Norge må følge de strenge reglene og lovene rundt kartlegging, sanering og avfallshåndtering av asbest.

Hvit asbest, ukjent funnsted.

Blå asbest, fra Drammen.

Asbest er en fellesbetegnelse på forskjellige mineraler med fiberstruktur som inneholder silisium. Fibrene er lange, tynne, av og til bøyelige, ligger i parallelle bunter og splittes opp i svært små fibere i endene. Asbest ser ut som en del av berggrunnen eller en stein når du finner det ute i naturen. Det er ofte helt umulig å se asbest når det er i byggematerialer, og en prøve av materialet må analyseres i et mikroskop for å få et sikkert svar.

Er asbest farlig

Når asbestholdige byggematerialer er hele og intakte eller innkapslet/forseglet utgjør ikke asbest noen helsefare. Når asbestholdige materialer får sår, materialer blir gamle og porøse, eller asbestholdige materialer håndteres, vil asbestfibere kunne frigis til luft. Jo kraftigere håndtering (riving, sanering, boring, sliping, saging osv.), jo flere asbestfibere frigis. Innånding av disse fibrene kan føre til helseskader. Jo høyere dose jo høyere risiko. Sykdommer relatert til asbesteksponering er ulike lungesykdommer (mesoteliom, lungekreft, støvlunge, pleuraplakk, pleuritt osv.). Disse sykdommene er irreversible. Det er ingen akutte symptomer etter en asbesteksponering. Inkubasjonstiden for asbest er lang, gjerne 20 – 30 år! I Norge er det strenge krav til luftkvalitet for folket generelt og nulltoleranse for frie asbestfibere. Det er krav om mindre enn 0,001 asbestfiber/cm3 luft for folk generelt.

Vi anbefaler å avvente videre arbeid dersom det er mistanke om at materialer kan inneholde asbest.

Slik oppdager du asbest

Det sikreste tegnet på at det kan være asbest i byggematerialer er at bygget eller deler av det er bygget før 1985. De fleste gamle byggematerialer kan inneholde asbest, unntaket er rene trematerialer og tradisjonelle gipsplater. Asbestholdige bygningsmaterialer er ofte blandingsprodukter eller har et lag eller sjikt som inneholder asbest. Eksempler er bygningsplater, isolasjon, tetningsfuger, lim, gulvbelegg, avretningsmasse, mur/puss, brannmatter/-plater, pakninger, vevede tekstilprodukter osv. Gamle elektriske apparater kan også inneholde asbest, slik som strykejern, komfyrer, ovner, bremseklosser osv. Vær spesielt oppmerksom i tekniske rom, fyrrom, skip, trafostasjoner, el-verk osv., her er det høy risiko for at det er brukt asbestholdige materialer.  

Dersom man skal pusse opp bygg fra før 1985 anbefales det å sjekke alle mistenkelige materialer for innhold av asbest før arbeidet starter, slik at man unngår å spre og puste inn store mengder asbestfibere.  

Asbest i veggplater

Veldig mange eldre bygningsplater er blandingsprodukter og kan inneholde asbest. Det kan være utvendige eller innvendige veggplater/takplater, himlingsplater, lydplater, vindsperrer, ventilasjonsrør, peis/pipeplater osv. Dersom de heter asbestolux, eternitt, internitt ell. er det stor sjanse for innhold av asbest. Er det ikke en ren treplate eller en gipsplate, og bygget er fra før 1985 bør det tas prøver av materialene før arbeid påbegynnes.  

Asbest i isolasjon

Isolasjonsmaterialer kommer i flere former. Vi har sprøyteasbest som ble sprøytet på konstruksjoner, isolasjon inni vegger, i etasjeskille, rundt vinduer og dører, inni branndører samt rørisolasjon. Asbest i rørisolasjon kan finnes som et hvitt lag innerst mot røret, eller være i selve filten i det ytterste laget under et hvit tekstil, eventuelt i lim, vevet som tråder. Asbest i rørisolasjon er oftest brukt i rørbend og enden av rørisolasjonen. Dersom isolasjon er fra før 1985, og det ikke er klassisk glassull- eller steinullisolasjon, må det tas prøve for å finne ut om det er innhold av asbest i den. 

 

Glassull/ isolasjonsfiber.

Asbest i gulvbelegg

Asbest kan finnes i alle gulvbelegg produsert før 1985 i tillegg til i limet og avretning under. Ta derfor prøve av alle lag som ligger oppå hverandre. Ulike typer som linoleum, vinylbelegg, rikettfliser, congoleum osv. kan inneholde asbest. Om limet det er festet med er sort eller det er et sementbasert lim er det spesielt viktig å ta det med for asbestanalyse. Bruk en skarp kniv og skjær ut et godt stykke (minimum størrelsen til en fyrstikkeske) 

Asbest i bygningsplater

Støpte utvendige takplater som heter eternitt (kan være flate eller bølgete) inneholder ofte asbest. En variant av disse platene kan også være på utvendige vegger. Av og til kan det ligge plater under taksteinene som er asbestholdige eller det er innvendige plater i himling som inneholder asbest.  Ellers har det vært spesielt vanlig å benytte asbest i brannsikre plater omkring ovner, kaminer og andre ildsteder. Plater som er gamle og sprø, eller plater som ligger og gnisser kan spre asbeststøv. 

Slik håndterer man asbest

Du kan selv ta prøver av mistenkelige materialer og/eller støv som sendes inn til analyse. Mycoteam kan bistå med prøvetaking, kartlegging og rådgivning. Det fins spesialfirmaer som sanerer asbest. En liste over slike godkjente firmaer ligger på Arbeidstilsynets nettsider. Mycoteam leier ut luftprøvetakingsutstyr for å måle mengde asbestfibere i luft (leies ikke ut til privatpersoner).  

Materialprøver tas for å finne ut om et materiale inneholder asbest. Støvprøver tas primært for å kartlegge spredning av asbestfibere. Luftprøver tas som etterkontroll etter en asbestsanering eller som en kontroll av inneklima (om det er asbestfiber i inneluft). Det er strenge krav til verneutstyr og prosedyrer ved sanering av asbest. Det anbefales å få profesjonelle aktører til å utføre sanering. 

Verneutstyret som brukes er avhengig av om du skal ta prøve eller om du skal sanere. Ved prøvetaking holder det ofte med en enkel støvmaske. Dersom det er veldig støvende materialer, for eksempel rørisolasjon, anbefales det å bruke en hel/halvmaske med P3 filter samt engangsdress. Ved sanering er det strenge krav til at firma skal være sertifisert, det skal lages tett sone med undertrykk og sluser for å gå inn og ut. Videre må det brukes hel/halvmaske med P3 filter samt engangsdress i tillegg til at det skal dusjes i etterkant. Mere informasjon om kravene finnes på Arbeidstilsynets nettsider (asbestforskriften). 

Slik kan du forebygge asbesteksponering

Det viktigste du gjør for å unngå å spre asbestfibere er å kartlegge og undersøke alle mistenkelige byggematerialer for asbest før arbeider starter – gjelder alle bygg fra før 1985. Om materialer inneholder asbest må det settes inn riktige og tilpassede tiltak – følg asbestforskriften. Ødelagt og rufsete asbestmaterialer bør saneres mens asbestmaterialer som ikke skal røres kan forsegles med et lag overflatebehandling for å binde fibere, eller bygges inn. Da skal det merkes på stedet for ettertiden og i byggetegninger at det er asbestholdige materialer der. 

Kontakt

Din samarbeidspartner når du trenger det

Vi hjelper deg gjerne med å kartlegge dine behov, eller svare på spørsmål du måtte ha.

Skriv til oss via skjemaet – vi svarer normalt innen 1-2 virkedager.

Kontakt oss