Rød skogsmaur

Rød skogsmaur (Formica rufa-gruppen) er en stor maurgruppe bestående av minst 5-6 nærstående arter i Norge. Rød skogsmaur forveksles ofte med stokkmaur, men kan blant annet skilles ved at stokkmaur har stive hår på bakkroppen. I skogen kan skogsmauren lage tuer med omfattende dimensjoner både over og under bakkenivå.

Normalt sett lager rød skogsmaur ikke reir i bygninger, men kan forekomme innendørs ved at de tilfeldig trekker inn ved søk etter næring. Hvis det i boligen påtreffes maur i større antall, kan dette imidlertid tyde på at de har laget et reir innendørs. Man bør da enten søke etter sterkt råtesoppskadete materialer eller steder hvor de faktisk kan ha laget et reir av barnåler som de har tatt med inn. Ofte finner man barnåler, pupperester og døde maur i tilstøtende områder til selve reiret.

Rød skogsmaur er relativt aggressive i sitt forsvar av reiret, og man kan ofte få en del bitt og kjenne en tydelig lukt av maursyre når man fjerner reiret. Det anbefales derfor at man benytter heldekkende påkledning (buksebeina ned i støvler) og f. eks. gummihansker. Mauren angriper ikke frist treverk, og utbedring omfatter derfor enten å kun fjerne selve reiret eller å samtidig utbedre råtesoppskaden. Aktiv bruk av støvsuger eller avgrenset bruk av maurdrepende kjemikalier for å redusere antall maur anbefales ved åpning av konstruksjonen/fjerning av reiret.

Nyhetsbrev

Abonnér på vårt nyhetsbrev!