Sebraklanner

Sebraklanner (Trogoderma angustum) er en klanner som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika, men innført til Europa de seneste 60-70 årene. De kan leve på næring av både vegetabilsk og animalsk opprinnelse. Billene oppholder seg i sprekker og fuger ved paneler eller mellom gulvbord der de lever av tilfeldige rester. Utviklingen fra egg til voksen bille kan variere fra et par måneder til et drøyt år, avhengig av temperatur og næringstilgang. Larvene kan leve lenge uten mat, så det er ofte vanskelig å raskt bli kvitt forekomst av klannere innendørs.

Bekjempelse kan skje ved grundig rengjøring i de områder de oppholder seg. I tillegg bør man fjerne eventuelle vepsebol og fuglereir på loft og under takstein. Hvis det opptrer nye biller må det lokaliseres hvor de kommer fra og ny grundig rengjøring foretas.

Bruk av insektgift frarådes fordi effekten av en slik behandling er svært begrenset.  Man risikerer samtidig at gift kan skremme vekk billene fra å komme fram slik at de blir synlige, mens de fortsetter utviklingen i det skjulte bl.a. bak lister og nede i bjelkelag.

Nyhetsbrev

Abonnér på vårt nyhetsbrev!