Skjeggkre
Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ligner på insektet sølvkre, men kan bli klart større – opp mot 2 cm lang og med antenner og haletråder som er omtrent like lange som selve kroppen. Hodet har en karakteristisk behåring.
Skjeggkre kan bli opp mot 7 år og de legger opp mot 150 egg i løpet av sin livstid. Skjeggkre kan overleve i relativt tørre områder og de har en god evne til å vandre omkring i boliger på næringssøk. Det er derfor ikke uvanlig at man finner de på stua, i soverom og andre tørre rom. Skjeggkre lever av både proteinrike næringskilder, lim og papir med mye stivelse og cellulose. De fleste opplever forekomst av skjeggkre først og fremst som utrivelig, men de kan også forårsake skader på lagrede materialer i for eksempel arkiver og museer.
Skjeggkre ble påvist i Norge først i 2013 og foreløpig har de vist en spesiell utbredelse ved at de kun er kjent fra moderne boliger uten kjente fuktskader. Fordi det er et så nytt insekt i norske boliger mangler vi god kunnskap om hvorfor de har en så spesiell utbredelse og hvilke bekjempelsestiltak som er effektive. Direkte bekjempelse er vanskelig å gjennomføre, men en grundig og regelmessig rengjøring samt kartlegging og reduksjon av bestanden med limfeller har god effekt.