Veggedyr
Veggedyr (Cimex lectularius) er et blodsugende insekt som har ufullstendig forvandling. Det betyr at det klekker ut en liten utgave (nymfe) av veggedyr fra det ca. 1 mm lange egget. Etter hver gang som nymfen har spist blod, vokser den ved å skifte hud. Etter fem nymfe-stadier er den voksen og dermed kjønnsmoden. Av den grunn kan man se veggedyr i varierende størrelse. Veggedyrhunnen trenger å spise blod for å kunne legge egg.
Omfanget av problemet med veggedyr har økt kraftig i de senere år, både i Norge og internasjonalt. Det er derfor en reell fare for at man kan få med seg veggedyr fra overnattingssteder når man er ute og reiser.
Ved optimale forhold kan de rekke en livssyklus på fem uker, mens det under ugunstige forhold tar opp mot et år. Veggedyr kan være resistente mot vanlige insektgifter, så det er viktig at man utbedrer skader ved en kombinasjon av god undersøkelse, grundig rehold, og temperaturbehandling av mistenkelige gjenstander (sengetøy, klær, inventar og møbler) enten over over + 45 °C eller frysing i en vanlig fryser. Giftbruk er kun aktuelt som et eventuelt tillegg.