Har du hatt besøk av «Hans»?

Slik unngår du følgeskadene

–Følg ekstra godt med, og sørg for at du sikrer deg og dine verdier. Muggskader dekkes ofte ikke av forsikringen.

Det sier Kolbjørn Mohn Jenssen, biolog med bred erfaring innen fuktproblemer i bygninger. Han er daglig leder av Mycoteam i Oslo, en av Europas ledende institusjoner innen bygningsbiologiske skader og inneklimarelaterte problemstillinger.

–Det er unntakstilstand. Firmaene som skal rydde opp etter «Hans», jobber på spreng. Folk jakter på avfuktere – det er kaotiske tilstander, noe som ytterligere øker faren for følgeskader, påpeker eksperten. Hans erfaring er at forsikringen ofte spesifikt ikke dekker mugg og muggskader, noe som gjør det ekstra viktig for huseiere å ta grep selv.

Den erfarne biologen kommer med følgende råd:

  1. Ta omgående kontakt med forsikringsselskapet og meld skaden.
  2. Ta bilder av skadene, så du har dokumentasjon om det skulle være nødvendig.
  3. Avklar med takstmann/selskapet om du selv skal gjøre noe. Les mer her
  4. Får du muggsopp, fjern denne. Porøse materialer fjernes, mens treverk ofte kan rengjøres. Er du i tvil om du har fått fjernet alt, ta en prøve før du begynner å bygge opp igjen, så er du på den sikre siden.
  5. Er du usikker på inneklimaet, ta støvprøver og prøver av materialene. Mycoteam sender deg enkle prøvesett.
  6. Sørg for at du får dokumentasjon på at konstruksjonen var tørr og ren før gjenoppbygging, det er viktig å ha ved et eventuelt fremtidig salg av boligen din.

–Det er ikke nødvendig å ta prøver i utrengsmål, men er du i tvil, er det bedre å ta én prøve for mye enn én for lite, understreker Kolbjørn Mohn Jenssen. Vi forventer en «flomtopp» om et par måneders tid, når flere av de som har hatt oversvømmelse, gjerne begynner å kjenne lukt og kanskje også opplever å bli tettere i nesa eller kjenner seg mer slitne. 

–Når forsikrings- og saneringsselskapene begynner å få inn klager, da tilkalles vi, sier han og legger til at Mycoteam benyttes av så vel bedrifter som privatpersoner.

–Det er bare du som passer på ditt. Har du hatt besøk av «Hans», er det ekstra viktig å ta en ekstra sjekk eller to, oppfordrer fageksperten, som gjerne tar en gjennomgang av vannskadene over videoinspeksjon eller telefon.

–Poenget er å få et riktig oppgjør og en riktig skadeutbedring. Da lønner det seg som regel å følge litt ekstra godt med selv.

Kontakt oss

Nyhetsbrev

Abonnér på vårt nyhetsbrev!