sized__MG_3082.JPG

Sporgassmåling

Mycoteam mener det er viktig å måle reell ventilasjonsrate for å kunne si noe om inneklima og inneluftkvalitet. Skal dette kunne måles reelt må man både ta hensyn til ventilasjonskapasitet og infiltrasjon i bygget og da må det benyttes sporgass. Her benyttes benyttes sporgass i form av CO2.

Metode

Det slippes ut CO2-gass i et utvalgt avgrenset område/rom, eller i hele boligen/bygget. Dette er samme gass som vi puster ut og er ikke farlig før man når mye høyere konsentrasjoner enn det som benyttes ved denne målingen. Likevel må man holde seg borte fra måleområdet ca 6 timer etter at gass er sluppet ut. Dette er fordi i disse timene logges de mest viktige dataene, og brukes til utregning av luftskiftet. Man ønsker ikke tilførsel av mer CO2-gass fra utpust i denne perioden.

Hva er luftskifte

Luftskiftet oppgis som oftest ved et tall fra 0-1 og er et mål på hvor god ventilasjonen er. Et luftskifte på 0,5 vil si at 50 % av luften i det aktuelle rommet/boligen skiftes ut per time. Ved hjelp av dataene fra de første 6 timene med CO2-logging kan dette luftskiftet regnes ut, også kaldt ventilasjonsraten.

Hvorfor finne ut ventilasjonsraten

Det kan være hensiktsmessig å vite ventilasjonsraten i mange tilfeller, her er noen eksempler:

  • Man opplever tung luft f.eks. hjemme eller på arbeidsplassen.
  • For dårlig ventilasjon i en bolig kan gi opphopning av både svevestøv, luftfuktighet og CO2 – noe som alle er faktorer som kan gi et dårlig inneklima. I tillegg øker risikoen for kondens og muggsoppvekst i den kalde årstiden på kjøligere innvendige flater dersom luftfuktigheten er for høy.
  • Mange opplever å få sverteskader på innvendige flater. Dette kan dreie seg om heksesot. Heksesot oppstår lettere ved for dårlig ventilasjon, og for å hindre at det oppstår på nytt er et av tiltakene å sørge for at ventilasjonen er god nok.

Kontakt oss

Navn
E-post
* Telefon

Gateadresse
Postnummer
Poststed
Din melding
Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service.
Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten.
Du kan lese mer om vår bruk av informasjonskapsler eller fortsette å bruke nettstedet som vanlig hvis du godtar dette.